Bericht voor de Speld

Bericht voor de Speld

Één van de opdrachten rondom mijn Advanced Course Copywriting was het schrijven van een bericht voor de ironische nieuwswebsite De Speld. Zij spelen vaak in op actuele onderwerpen met een vleugje humor. Dit is mijn geschreven versie hierbij:

Mannen weggejaagd door vrouwen uit échte mannenbanen

Vrouwen hebben blijkbaar behoefte aan gelijkheid in het banencircuit. Slaat natuurlijk helemaal nergens op, maar helaas luisteren steeds meer bedrijven naar dit gezeur van de vrouwen. Grote bedrijven als Heineken, het bier voor de echte man, laat ineens allemaal vrouwen binnen. Meer dan 40 procent van de medewerkers binnen Heineken is vrouw! Maar waar moet de man nou heen in deze situatie? 

Henk S., 34-jarige witte man, vindt dit echt niet kunnen. Hij is ontslagen omdat hij, volledig terecht natuurlijk, tegen een vrouw had gezegd dat ze koffie voor hem moest halen, in plaats van in te gaan op wat hij te zeggen had. ‘‘Vroeger was dit de normaalste zaak van de wereld’’, vertelt Henk woest. ‘’Mannen werkten met bier, en vrouwen… ja weet ik veel. Ik heb er nog nooit één gehad, maar tenminste niet bij een bierbedrijf. En nu heeft dezelfde vrouw die mij mijn baan heeft gekost, mijn baan overgenomen! En nu kan ik niet eens meer een biertje drinken zonder aan deze ongelijkheid te denken. Vrouwen hebben me alle plezier afgenomen!’’

En Henk is niet de enige. Steeds meer bedrijven nemen vrouwen aan. Omdat dat blijkbaar moet van de regering. Het Nederlands streven is dat 30% van de raden van bestuur als raden van commissarissen vrouwen moet bevatten. Maar niemand houdt rekening met dat de man ook nog ergens naartoe moet. De vraag of mannen dan niet huiselijk werk kunnen gaan doen is natuurlijk niet één die we serieus nemen. Want échte mannen werken en drinken bier.