Een populairwetenschappelijk artikel schrijven

Een populairwetenschappelijk artikel schrijven

Voor deze prompt van de Advanced Course Copywriting was het de bedoeling om een wetenschappelijk artikel te schrijven is, dat ook fijn leest voor de jeugd of gewoon voor tussendoor. Dit moest dan ook op basis van wetenschappelijke artikelen. Hieronder kunt u mijn versie lezen:

Zitten je ouders weer eens te zeuren dat je te veel op social media zit en dit slecht voor je gezondheid is?
Schokkend nieuws: ze zouden wel eens gelijk kunnen hebben!

Social media is voor steeds meer mensen de normaalste zaak van de wereld. Als je geen Facebook, Whatsapp en Instagram op je mobiel hebt staan, ben je niet meer van deze wereld. En voor jongeren is dit al helemaal het geval. Maar is het wel goed om zo veel op social media te zitten? Of hebben je ouders gelijk en heeft het wel vooral een slecht effect op je?

Voel je je alleen? Ga níet op social media!
Je kent het wel. Je zit thuis lekker even op je mobiel te scrollen en ineens staat je moeder erbij te bemoeien dat je niet zo veel op je mobiel moet zitten. En zoals altijd negeer je wat ze dit keer er weer over zegt. Maar misschien moet je wel een keer luisteren, want social media heeft inderdaad geen goed effect op je gezondheid. Christopher T. Barry heeft samen met een team van onderzoekers op de Washington universiteit een onderzoek gedaan naar het effect van social media op jongeren. Je hebt vast wel eens vaker een onderzoek hiervan voorbij zien komen, maar dit onderzoek is uniek op zichzelf aangezien er niet alleen vanuit het oogpunt van de jongeren zelf is gekeken, maar ook vanuit het oogpunt hun ouders. Daarnaast is ook het element ‘angst om dingen niet mee te krijgen’ in dit onderzoek meegenomen, waar interessante resultaten uit zijn gekomen.

‘Dus, wat heeft Jantje in de afgelopen 24 uur gedaan?’
Uit het onderzoek is gebleken dat jongeren vaak een negatiever dan een positiever effect overhouden aan social mediagebruik. Effecten zoals hyperactiviteit/impulsiviteit, angststoornissen en depressie waren dingen die ouders veel zagen gebeuren bij hun kinderen en er is dan ook gebleken dat dit inderdaad gerelateerd is aan het gebruik van social media. Hetgeen wat het meeste opviel was dat jongeren vooral veel gebruik maken van social media, vanwege de zogenoemde ‘angst om iets te missen’. Het gaat ze niet specifiek om het contact maken met mensen maar meer dat ze bang zijn niet op de hoogte te zijn. 

Kan social media ook niet iets goeds doen dan?
Daarentegen werd er ook aangegeven dat het gebruik van social media jongeren op momenten juist wel een goed gevoel gaf, doordat ze zich konden identificeren en in contact konden komen met mensen met gelijkende passies. Als ouders en kinderen ook een goede band hebben over het gebruik van social media, was er een grotere kans dat het kind op een goede manier met social media omging, in tegenstelling van jongeren en hun ouders die vaak een problematische band hadden op het gebied van social media. Deze hadden een grotere kans op problemen met hun mentale gezondheid.

Maar is het wel echt zo…
Daarbij werd er wel door de onderzoekers aangegeven dat het onderzoek op momenten niet heel erg valide was. Er kon bijvoorbeeld niet worden geconcludeerd dat een striktere regeling rondom het gebruik van social media onder jongeren er ook daadwerkelijk voor zou zorgen dat jongeren minder angstsyndromen of depressies zouden hebben, of dat het juist het erger zou maken doordat ze minder goed alles kunnen bijhouden en juist meer het gevoel van alleenheid krijgen. Daarnaast was de onderzoeksgroep te klein en de tijd waarop het onderzoek duurde te kort om een het daadwerkelijk valide te noemen voor de volledige groepering.

Conclusie
Dus mocht je je herkennen in dit onderzoek en last hebben van angststoornissen rondom het gebruik van social media, luister dan eens een keer naar je moeder en vader en verminder je gebruik. Maar mocht je lekker je kont tegen de krib willen gooien, geef dan gewoon aan dat je ouders je door hun restricties een groter gevoel van alleenheid geven en je daardoor juist een grotere kans geven om last te krijgen van de emotionele effecten van social media. Wie weet luisteren ze dan eens een keer naar jou. Maar ga er maar niet vanuit.