Wat nu?

Wat nu?

Het is een bizarre tijd geweest. Begin april zaten Joost en ik nog vakanties te plannen naar Londen en Gent en 13 april was hij overleden. We zijn nu zo’n twee maanden verder en het is nog steeds een onmogelijk iets om te bevatten. De wereld is een prachtig persoon verloren en ik ben mijn levenspartner kwijt. We waren alles al van plan, trouwen, kinderen, alles. We waren nooit uit elkaar gegaan.

Deze afgelopen weken zijn niet anders te beschrijven als hels. Sinds kort ben ik weer aan het werk, om maar het ritme erin te houden van opstaan, om niet maar constant op bed te blijven liggen. Daarbij krijg ik ook hulp van een psycholoog. Ik probeer me op allerlei fronten bezig te houden en ik heb veel lieve vrienden en een fantastische schoonfamilie die daarin helpen. Maar elke dag doet het pijn, en dat zal het ook altijd blijven doen. Dus wat nu?

Nu ga ik stapje voor stapje door. Want dat moet. Joost heeft altijd zo hard geleefd. Als er iemand wilde leven, was hij het wel. Dus ik ga door. Hoe moeilijk het ook is. Vooruit kijken is haast niet te doen, maar ik probeer het wel. Ik heb twee tatoeages laten zetten, die beiden zijn gericht op Joost en dat vind ik heel fijn. Zo draag ik hem letterlijk altijd bij me. De exacte uitleg van beiden zal ik binnenkort een blog van plaatsen.

Over een paar weken is het Yaltival, een festival dat onder andere ik organiseer. Deze had nooit bestaan zonder Joost, dus natuurlijk zal hij daar ook geëerd worden. De lieve Sarah Moore Fitzgerald komt ook, Joost zijn favoriete auteur, om te praten over Joost en de impact die hij en bloggers maken op schrijvers. Dit soort dingen maken het leven toch weer een beetje waard. Het gaat zo ontzettend mooi worden.

De dag daarna vertrek ik op vakantie. Ik ga naar Aruba, een land waar Joost nooit naartoe zou gaan. Voor de mensen die het niet weten, Joost kon niet zweten. Dus naar een land gaan waar het constant rond de 30 graden is, was een absolute no-go voor hem. En dat is precies de reden dat ik ga. Één van mijn beste vriendinnen woont daar tot eind dit jaar en samen gaan we even weg van alles, en dat is heel fijn. Maar natuurlijk heb ik Joost altijd bij me, want ik ga daar ook scuba diven, in de hoop roggen te zien. Die kans is heel klein, maar ik zie Joost er wel voor aan om daar ineens ook weer in op te dagen, dus ik ga de poging wel wagen. Ook ga ik daar aan zijn boek werken, want die is zo belangrijk.

Ook mijn bookstagram ga ik weer langzaam mee beginnen. Dat zal sowieso met ups en downs gaan. Ik heb een aantal keer gezeten van, moet ik er niet mee stoppen? Hoe kan ik nu blij foto’s van boeken maken? Zonder mijn lieve Joost was ik hier überhaupt nooit mee begonnen, maar het is wel iets van mijzelf. Joost en ik hebben samen natuurlijk een gigantische boekenkast, maar onze boek focussen waren vaak totaal anders. Hij zou me een keiharde schop onder mijn reet geven als ik zou stoppen met iets wat me altijd zo veel plezier heeft gegeven. Joost heeft ontzettend veel mensen geraakt en gemotiveerd om boeken te lezen, en ik wil daar graag mee door blijven gaan. Voor mezelf, maar net zo goed ook voor hem. Daarbij begin ik langzaamaan weer ook echt te lezen en merk dat het fijn is om even te ontsnappen in een goed boek. Dus juist nu is bookstagram heel fijn. Ook met hoeveel liefde jullie hebben getoond toen Joost net was overleden, daar ben ik nog steeds dankbaar voor. Bookstagram is een plek waar ik me thuis voel en waar Joost en ik samen in zaten, dus dat doorzetten is ook een connectie tot hem, en dat is nu op dit soort momenten heel fijn.

Hoe nu verder, geen idee, maar ik weet dat het ontzettend moeilijk gaat worden. Maar wat ik wel weet, is dat ik ga proberen wat meer zoals Joost te zijn. Voor mensen klaarstaan. Niet iets goeds doen om er iets van terug te verwachten. En vooral, mezelf zijn. Want ik denk dat we allemaal wel een voorbeeld kunnen nemen aan Joost. Er zijn weinig mensen zo in en in goed als dat hij was. Dus laten we allemaal een klein beetje meer zoals Joost zijn en zo de wereld een stukje mooier en kleurrijker maken.

The Queen Of Geek

10 comments so far

LiekePosted on6:44 am - jun 16, 2022

Prachtig mooi verwoord ❤️ Het lijkt me ontzettend moeilijk maar wat goed dat je deze nieuwe stappen gaat ondernemen. Heel erg veel sterkte met alles en alvast een fijne vakantie toegewenst op Aruba! Ik ga voor je duimen dat je toch een rog tegen gaat komen tijdens het duiken!

EstherPosted on6:50 am - jun 16, 2022

Geen woorden… Elke keer lees ik je berichten met tranen in mijn ogen, terwijl ik jullie niet eens persoonlijk ken.
Maar als ik me al een fractie probeer voor te stellen wat jij moet doormaken, komen de tranen.

Je bent echt heel sterk en ik stuur je alle kracht ♡

Jessica ( jessicasbookstagram )Posted on6:52 am - jun 16, 2022

Wat mooi verwoord ! Het lijkt mij zo moeilijk om zonder je levenspartner verder te moeten. Ik ken je niet persoonlijk maar ik leef ontzettend met je mee. Heel, heel veel sterkte ♡

Anouk – Reading TravellerPosted on7:17 am - jun 16, 2022

Mooi geschreven Rosanna. Ik wens je heel veel sterkte en kracht!!

Chinouk ThijssenPosted on8:50 am - jun 16, 2022

Zo mooi geschreven. Joost zal altijd bij je zijn en je toejuichen in alles wat je doet. ♥️

EmmyPosted on9:51 am - jun 16, 2022

Knuffel ❤ Ik zie je op Yaltival. En nu ga ik een zoekdoekje zoeken om te voorkomen dat ik de rest van de dag als een panda rondloop.

EsmeePosted on10:02 am - jun 16, 2022

Mooi geschreven, Rosanna! Heel knap welke stappen de planning staan. knuffel voor je ❤️

SharonPosted on10:49 am - jun 16, 2022

Prachtig geschreven lieverd ❤️ Ik ben zo trots op je dat je alles weer op probeert te pakken. Joost was een prachtig mens, maar jij bent dat ook. Vergeet dat niet.

X

Amanda ( liefde voor boeken amanda)Posted on11:07 am - jun 16, 2022

Oh wat mooi geschreven. Hij zal altijd in je hart blijven. Ik was al met de duizend vragen aan jezelf mee bezig maar nu juist nog meer motivatie dankzij hem. Ik haalde de vragen bij hem vandaan. Op de pagina waar de mensen naar de vragen kunnen zal ik nog hele tekst over Joost maken.

Eigenlijk wilde ik ook nog een artikel over hem maken. Maar tot nu toe niet aan toe gekomen.

Fijn dat je leven weer oppakt. Dat zou hij alleen maar goed vinden.

SaartjePosted on2:42 pm - jun 19, 2022

Mijn innige deelneming. Ik kende Joost niet persoonlijk maar hij was al jaren een inspiratie om te lezen en een boekstagram te hebben en hij zag er op foto’s altijd zo vrolijk uit, zijn blog is geweldig. Hij zou trots op je zijn en wat ben je een sterke vrouw. Zelf ben ik momenteel opgenomen met een zware depressie en jij bent je levenspartner kwijt en gaat stapje voor stapje weer door. Je bent een kanjer. Probeer iets van je reisje te maken en ik ben zeker als je gaat scubba diven dat Joost daar zal zijn via één of ander teken. Veel sterkte 🕯️ 🌹🌻

Leave a Reply